Du må kose deg når du slanker deg

#30 – Kose seg!

Jeg blir gjentatte ganger oppfordret til at selv om jeg skal gå ned 150 kg i vekt, så må jeg jo kose meg for det. Jeg leser daglig innlegg på Facebook om mennesker som lurer på om de kan spise «det» og «det» og «det» når de spiser strikt lavkarbo, hvorpå de får svar av andre på enkelte tvilsomme produkter; «Kos deg!».

For all del, jeg skal ikke være en fullstendig «partypooper», men det er ikke spesielt smart å ramle ut av ketose en gang i uken. Det gjør det fryktelig vanskelig å følge lavkarbo over tid, fordi du vil aldri bli «keto adapted» (hvilket betyr at du effektivt kan bruke ketoner og fettsyrer som energi, noe som ofte tar 4-6 uker). Jeg vil faktisk gå så langt som å si at om du skal sprekke eller nær sprekke minst 1 gang i uken, så bør ikke ketose være målet ditt. Men tilbake til meg selv.

Du må jo kose deg selv om du er på slankern

Kose seg? Hva er nå det? Vi mennesker tenker at nå skal vi kose oss, og da gir vi kroppen en blanding av gift og tomme kalorier. Det er alkohol, fett og raske karbohydrater i en salig blanding. Det er oppskriften på vektoppgang.

Hvorfor skal jeg kose meg med vektoppgang når alt jeg bør fokusere på er vektnedgang? Jeg har kost meg i bøtter og spann. Faktisk så mye at jeg har veid over 250 kg. Det er (heldigvis) ikke mange mennesker som har kost på seg en slik overvekt. Strengt tatt så har jeg «kost» meg nok for flere liv til sammen. Nå er derimot tiden for en varig vektnedgang.

Det er ikke så farlig å spise en pizza!

Jo, når jeg er i ketose, så kan jeg faktisk ikke spise en pizza. Hvetemel fungerer så dårlig for meg, og magen min gjør fullstendig opprør av det, med løs tarm og mageknip. I tilegg så vil en pizza litt for ofte medføre at man aldri blir «keto adapted», som er helt essensielt for min langsiktige vektnedgang med ketogent kosthold.

Når det er sagt så er jeg ekstremt glad i pizza. Så glad i pizza at har jeg først spist en pizza, så kommer nummer 2,3 og 4 raskt, og brått så kommer Potetgull og Smash innom på besøk også. Noen måneder med slikt kosthold, så har man gått opp 40 kg, hvilket jeg gjorde fra 24.12.2020-01.04.2021. DET SKAL JEG ALDRI GJENTA!

Onsdag 30.juni var en slik dag hvor jeg ikke klarte å unngå å spise en pizza, og det ble potetgull og sjokoladekake med. Dagen etter ble i sin helhet tilbragt på toalettet. Når Karsten Warholm satte ny verdensrekord på Bislett, så var rumlingen i magen så høylytt at gledeshylene fra Bislett ble fullstendig overdøvet. Så jo, det er ødeleggende (og derfor farlig) for meg å spise en pizza når jeg vil ned i vekt.

Men hvordan skal du klare å slanke deg om du har så dårlig viljestyrke?

Jo, det er helt riktig, Får man meg ut på karbovogna, så blir det ofte stygt, og all viljestyrke jeg legger til grunn for å spise ketogent kosthold, forsvinner. Det største problemet er at det er ekstremt sjelden at jeg klarer å hente meg inn igjen på en dag. Oftest så tar det flere uker før jeg igjen spiser fornuftig, og akkurat dette er faktisk mitt absolutt største problem.

Før, det vil si, inntil nå, så har jeg generelt spist det jeg har fått når jeg har blitt bedt hit og dit, men det er det slutt på. Jeg har utarbeidet en langsiktig plan for min vektnedgang, hvilket innebærer at den nye normen er at Erlend skal ha med seg det han skal spise, så lenge det som blir servert ikke passer inn i en ketogen hverdag. Alternativet har jeg dessverre bevist gjentatte ganger at ikke kan sammenlignes med vårens vakreste eventyr.

Kose sei?

Det å kose sei kan derimot være helt greit. For seiens ve og vel, så anbefales det sterkt å gjøre dette i et akvarium, for seien puster dårlig på land. Hvis du derimot insisterer på å gjøre det på land, så må du ha en egnet avkrokingsmatte og gjøre det raskt før du slipper den ut igjen. Har du derimot kun egeninteresse ved kosingen så kan du gjøre dette etter seiens død. Merk da at du ikke må overdrive, for da kan du bli beskyldt for seksuell omgang med døde dyr, og det vil ikke ta seg godt ut på rullebladet ditt.