Rekaktivering av slanking
Foto: Jumpstory.com

Fortært mat 09.06.21-18.06.21 +++

Dette holdt jeg på med en stund i fjor, men det døde samtidig med bloggen midt på sommeren. Nå som bloggen åpenbart har våknet til liv igjen, så er dette helt essensielt å gjøre, fordi vektnedgangen fungerte strålende når jeg dokumenterte på denne måten i fjor. Denne uken er det 10 dager som skal dokumenteres, tilbake til onsdag 9.juni. Dette er fordi at jeg denne uken har flyttet offisiell veiedag fra onsdag til lørdag, rett og slett fordi at jeg ønsker å skrive dette i helgen fremfor uken.

Hvorfor har det noe å si?

Nei, sant nok. Jeg er jo uføretrygdet og har ingen jobb, så jeg har jo tid når som helst egentlig, men i forhold til planlagt innholdsproduksjon for denne bloggen, så passer det langt bedre. Men, vi får se hvor langt det er fra liv til lære.

PSMF

Hva er dette forno? En ny diagnose? Nei, fra og med mandag 14.juni, så innførte jeg et nytt virkemiddel i bagasjen for vektnedgang. Jeg har tatt i bruk PSMF, også kjent som Protein Sparende Modifisert Faste (Jepp, orddelingsfeil).3 dager i uken. Det vil si, at på nåværende tidspunkt så skal jeg ha i meg minimum 193 gram proteiner hver eneste dag, uansett hvor få eller hvor mange kalorier jeg skal spise en gitt dag. Karbohydratmengden skal helst hver under 20 gram hver eneste dag, så da er eneste forskjellen fettmengden. Så på dager med PSMF, som er tirsdag, fredag og søndag, så er målet at jeg maks skal spise 30 gram fett. Det innebærer en total på rett i underkant av 1200 kalorier for de 3 dagene. Resten av uken skal jeg spise rundt 2000 kalorier i 2 dager og rundt 2500 kalorier i 2 dager.

Hur knotete som helst?

Det er selvsagt mer innfløkt enn strengt tatt nødvendig. Jeg bruker apper og regneark for at jeg skal få dette til å gå rundt, og dokumenterer absolutt alt som skal inn i gapet. Samtidig så er det lettere for meg å gå all inn når jeg er oppslukt i noe, fremfor noe som bare bryr meg overfladisk.

Onsdag 9.juni 2021

Dette er bare noen dager etter offisiell oppstart av slanking igjen, og jeg gjorde egentlig bare slik jeg var lært før. Frem til og med søndag 13.juni, så var jeg fokusert på at jeg skulle ligge omtrent på makroen som CarbManager har gitt meg, mens etter det, så er det min egen nøkkel med PSMF som står på planen.

Lunsj:
100 gram Kjøpmannens Protein Grovis med 175 gram Norzola og 50 gram skinkeost

Middag:
Kyllinggryte med squash og sjampinjong

Kommentar:
I forhold til at jeg på dette tidspunktet ikke hadde noen nøkkel å spise etter, så synes jeg dette var helt greit, med unntak av at det blir litt for lite proteiner

Torsdag 10.juni 2021

Denne dagen var i utgangspunktet på vei til å bli skremmende lik gårsdagen frem til jeg fant ut at jeg måtte ha noe kveldsmat.

Lunsj:
100 gram Kjøpmannens Protein Grovis med 175 gram Norzola og 50 gram skinkeost

Middag:
Surf and turf kyllinggryte med scampi

Kveldsmat:
75 gram Kjøpmannens Protein Grovis med 100 gram Norzola

Kommentar:
For mye av alt, inklusiv proteiner. Det er slik som dette som fort kan skje når man ikke ikke er gestapo på det jeg holder på med, og som ble normen utover høsten i fjor hvor ting ikke begynte å fungere igjen før jeg begynte å telle kalorier til den store gullmedaljen.

Fredag 11.juni 2021

Siste dagen med kyllinggryte og selv om det var helt greit, så tror jeg at jeg må endre på noen prinsipper. Dvs. når jeg lager store porsjoner, så må jeg fryse ned slik at jeg har til siden, for 3 dager på rad med den samme maten blir veldig kjedelig etterhvert. Det skal også sies at kyllinggryta var vesentlig bedre på smak før den ble tilsatt scampi.

Lunsj:
50 gram Kjøpmannens Protein Grovis med 75 gram Norzola og 140 gram Pimiento og Cheddar dip

Middag:
Surf and turf kyllinggryte med scampi

Kveldsmat:
400 gram karbonadedeig med 300 gram blomkålris

Kommentar:
I dag er det en dag hvor ting absolutt er innafor. Om man er kritisk, så er det litt for mye karbohydrater, men ikke noe å skrike opp etter. Totalt en grei dag!

Lørdag 12.juni 2021

En enkel dag uten noen store krumspring den ene eller andre veien.

Lunsj:
110 gram Kjøpmannens Protein Grovis med 75 gram Norzola og 75 gram Norvegia

Middag:
Torsk med brokkolipuré

Kommentar:
Dette er ikke så galt, men mangler noe proteiner. Burde ha drukket litt proteinshake til kvelds, så hadde dette vært helt innenfor.

Søndag 13.juni 2021

I dag er det siste dag før jeg introduserer PSMF til mitt kosthold, så var planen å spise 4000 kalorier med kylling og dip i dag, men så viste det seg at butikkene slett ikke hadde den kyllingen jeg ønsket i hyllene, så da ble det svineknoke istedet.

Lunsj:
800 gram svineknoke
Middag:
500 gram svineknoke med 500 gram smørstekt sellerirot

Kommentar:
Jeg trodde at dette kom til å bli for mange tusen kalorier, men verden viser at med unntak av at det selvsagt blir for mye proteiner, så er faktisk ikke dagen så halvgal. Jeg begynner å skjønne hvorfor de som spiser carnivore kan spise 0MAD uten problem, for proteiner og fett holder de mette i lang tid.

Mandag 14.juni 2021

YAY! I dag har jeg innført min nye kostholdsnøkkel, som beskrevet øverst i dette innlegget. Det blir spennende å se om kroppen responderer som ønskelig til dette.

Lunsj:
Restefrokost med svineknoke og kjøpmannens protein grovis
Middag:
Lavkarbolasagne

Kommentar:
Målet for dagen var 2 måltider fordelt på 20 gram karbohydrater, 193 gram proteiner og 128 gram fett med totalt 1950 kalorier. Resultatet derimot ble 24 gram karbo, 164 gram proteiner og 113 gram fett med totalt 1793 kalorier. Det er ikke så galt, men det blir for proteiner, for 193 gram proteiner er ikke noe tak, men derimot minimum.

Tirsdag 15.juni 2021

Første dagen med PSMF, og det har gått overraskende bra. Jeg har brukt dagen på å lage måltider som jeg kan kombinere de dagene jeg spiser PSMF, men det blir mye torsk og ytrefilet tror jeg.

Lunsj:
Lavkarbolasagne
Middag:
Lavkarbolasagne og blomkål

Kommentar:
Jeg måtte spise opp lasagnen fra i går, og det ble for mye karbohydrater, for lite proteiner og for mye fett. Kalorimessig var det derimot helt innenfor. Så at jeg har brukt dagen til å lage oppskrifter på måltider med ca 600 kalorier, 10 gram karbohydrater, 97 gram proteiner og 15 gram fett er nok ikke så dumt, for det blir vanskelig ellers å følge PSMF etter boka.

Onsdag 16.juni 2021

Gårsdagen gikk bedre enn forventet, og jeg var ikke spesielt sulten heller, men det har med matmengdene å gjøre, ikke kaloriene i seg selv. Ellers blir det spennende å se hvordan maten takler varierende antall kalorier.

Lunsj:
2 Kyllinglår med 100 gram valnøtter
Middag:
Torsk med brokkolipuré

Kommentar:
Kalorimengden var forsåvidt spot on, men matmengden var for liten. Det er rett og slett ikke særlig intelligent å spise større mengder nøtter, fordi det tar liten plass, men har masse kalorier. Joda, jeg vet at nøtter er sunt, og jeg er skrekkelig glad i de, men det er faktisk ingen tvil om at det er overspising av nøtter som gjorde vektnedgangen vanskelig i fjor, så jeg må være forsiktig med dette.

Torsdag 17.juni 2021

I dag blir det årets første runde med grilling med noe familie, så her må jeg bidra med lavkarbo elementer, så ikke maten blir feil for meg.

Middag:
Marinerte koteletter og blomkålsalat med brokkoli, rabarbra og reddik
Dessert:
Lavkarbo smuldrepai med bringebær og rabarbra. Fløte ved siden.
Kveldsmat:
300 gram mørbrad stekt i 10 gram smør.

Kommentar:
Dette var skremmende godt. Muligens den beste salaten jeg har smakt mot grillet kjøtt noengang, og lavkarbopaien står ikke tilbake for sine sukrede venner i det hele tatt. Men som vanlig så blir det for lite proteiner for meg, selv om kalorinivået er spot on. En som spiser standard LCHF, ville nok sagt at denne makroen ville vært nær perfekt for de fleste.

Fredag 18.juni 2021

Fra himmel til ?. Hvordan takler kroppen denne forskjellen på kalorier fra dag til dag?

Lunsj:
Ytrefilet med blomkål- og brokkoliris
Middag:
Torsk med brokkolipure

Kommentar:
Dette ble unødvendig lite kalorier, og proteinfluffen jeg skulle lage på kvelden glemte jeg av, så nok en dag med for lite proteiner. Hadde jeg fått i meg de 30 grammene til med proteiner, så hadde det vært en bra dag. Jeg har definitivt en jobb å gjøre med proteinmengden, noe som er helt elementær for at det ikke skal bli et for stort problem med muskelkannabalisering.

Veiedag 19.juni 2021

Vekta stoppa på 232.9 kg, hvilket betyr at jeg siden onsdag 9.juni har gått ned 4.2 kg, hvilket utgjør 467 gram i gjennomsnitt per dag. Dette er neppe sannheten, og det er nok endel vann som jeg har mistet som endel av dette tapet.

Oppsummering

I snitt har jeg de siste 7 dager spist 22.2 gram karbohydrater, 180.4 gram proteiner og 123.7 gram fett, hvilket utgjør 1950 kalorier i snitt. Ut fra tesen om at man går ned 1 kg per 7000 kalorier og at jeg trenger 3682 kalorier for å verken gå opp eller ned i vekt, så jeg har på de siste 10 dager hatt et kaloriunderskudd på 17 323 kalorier, hvilket i teorien utgjør ca. 2.5 kg i vektnedgang. Det stemmer ikke helt med faktisk vektnedgang, som er på 4.2 kg. Størstedelen av denne forskjellen er høyst sannsynlig tap av væske.

I snitt ser ikke proteinnivået så ille ut, men det er et problem at det er enkeltdager som trekker voldsomt opp. Jeg vaker rundt minimumsmengden jeg skal ha i meg av proteiner i 3 av 10 dager. Minimum er 150 gram proteiner om dagen, for meg. Det er også enkelte dager hvor jeg havner vesentlig høyere på karbonivå enn foretrukket. Begge deler må justeres. Kalorinivå og fett er jevnt over greit.