Det var så mye igjen av gårsdagens kyllinggryte og ett massivt overskudd av kraft, som medførte at jeg videreutviklet den med en surf and turf versjon. med scampi, sellerirot og oliven. Jeg har visst litt vei å gå som matfotograf, men den som ikke tør, lærer ihvertfall ikke.

Surf and turf kyllinggryte med scampi
Næringsinnhold per porsjon
Ingredienser
- 2 kg kyllinglår
- 1 kg kokt scampi
- 1 ½ liter vann
- 600 gram sellerirot
- 100 gram sjalottløk
- 700 gram sopp
- 500 gram squash
- 100 gram sambal oelek
Krydder
- 1 terning grønnsaksbuljong
- 2 terninger hønsebuljong
- 4 ss gul karri pulver
- 3 ss spisskummen pulver
- 3 blader laurbærblad (kan sløyfes)
- 5 fedd hvitløk finhakket
- 1 kvast gressløk finhakket
- 3 stk muskatnøtter knuses
Instruksjoner
Forberedelse
- Skjær squash i 4 staver og kutt hver stav i ca ½ cm tykkelse. Skjær hvitløk, sjalottløk og sopp i tynne skiver. Skjær sellerirot i ca 1 cm små terninger. Finhakk gressløk. Sett alt til side
Matlaging
- Ha litt kokosfett (eller ghee) i en stekepanne og sett platen på høyeste nivå. La stekepannen bli skikkelig varm, før du raskt bruner kyllingen.
- Ha kyllingen i en kjele, og hell vann over til kyllingen er dekket. Ha så i buljong, krydrene (unntatt gressløk) og sambal oelek. Trekk kyllingen til lårbeinene begynner å løsne.
- Ta kyllingen ut av kjelen og sett de til avkjøling på en rist. Sett varmen opp på kjelen slik at det begynner å fosskoke. Kok ut kjelen til det er ca 7 dl kraft igjen. Ta så ut laurbærbladene og kast de.
- Rensk kyllingen for kjøtt og sett til side. Ta av halene på scampiene og sett til side.
- Ha sopp og grønnsaker(unntatt gressløk) oppi kjelen og kok opp. Når det koker, så sett ned varmen på platen slik at det så vidt bobler i kjelen.
- Når grønnsakene er møre, så ha kylling, gressløk og scampi oppi kjelen så kyllingkjøttet og scampi blir varmt.
- Smak til med pepper, salt og sambal oelek.
- Servér
Til info
- Ta gjerne vare på avskjær fra grønnsakene, kyllingbein og scampihaler., og kok en kraft på de. Fyll opp isterningposer av kraften og frys, så har du egen buljong til neste gang du skal lage en gryte.
- Det er stor variasjon på hvor mange karbohydrater det er i Sambal Oelek. Har sett varianter med over 10 gram karbohydrater og det er ikke lavkarbovennlig. Den jeg bruker er fra leverandøren Sera og har 2 gram karbohydrater per 100 gram. Denne har jeg kjøpt på Holdbart.no, men antar at den finnes på innvandrerbutikker. Santa Maria har en som selges i vanlige butikker med 6.5 gram, og selv om den isolert sett kunne vært brukt i denne retten, så bruker ikke jeg den.
Dette var virkelig en solid porsjon, og det smakte ikke forferdelig heller. Jeg synes riktignok at det smaker litt for mye muskatnøtt og litt for lite karri, men i det store og hele så var det helt greit. Men, ikke noe jeg ville ha lagd igjen, og bildet er motbydelig!
Enig i at bildet ikke er så bra. Var meningen at jeg skulle lage det på nytt igjen, og med et skikkelig bilde, men har ikke kommet så langt.