Dette er den første utfordringen i kokebokutfordringen, men det var egentlig ingen stor utfordring da det ikke er så himla mange måter å lage pinnekjøtt på, ettersom dette er en råvare som er vanskelig å «kødde» med. Det eneste jeg har utviklet noe er sellerirotstappen, fra å være en tam og kjedelig kålrotstappe. Pinnekjøtt med sellerirotstappe kan serveres til hvem som helst, ikke bare oss som har en kostholdsfilosofi med særs lite karbohydrater.

Pinnekjøtt med sellerirotstappe
Næringsinnhold per porsjon
Ingredienser
- 1.5 kg pinnekjøtt
- 1 kg sellerirot
- 3 stk gul løk ca. 250 gram
- 4 stk gulrot ca. 250 gram
- 4 fedd hvitløk
- 200 gram meierismør
- 200 gram kremfløte
Krydder
- 1 stk muskatnøtt
- 2 fedd hvitløk
- pepper
- salt
Instruksjoner
- Vann ut pinnekjøttet som anvist på pakken. Hvis det ikke står noe, eller hvis du har fått tak i pinnekjøtt direkte fra en eller annen bonde, så må smakssansen frem. Jeg vil anbefale å ta et utgangspunkt på minimum 18 timer, men her må du smake deg frem etter hvilken saltsmak du (og dine eventuelle gjester) foretrekker. Husk dog at ettersom dette kjøttet skal trekkes i motsetning til damping som er det «vanlige», så vil noe mer salt trekke ut i trekkeprosessen, og med for lite salt i utgangspunktet, så blir det veldig lite spennende å spise.
- Kutt opp grønnsakene til buljongen i grove biter. Ha de i en stor gryte (minst 6 liter). Deretter legger du oppi pinnekjøttet, for så å fylle vann i gryta, så det akkurat dekker kjøttet. Kok opp, og juster ned når det koker slik at det akkurat ikke koker. Nå kan du gjøre noe annet i de neste 90 minuttene.
- (90 minutter senere) Nå kan du skru av plata med pinnekjøttet og fjern grønnsakene vekk fra kjelen (Enklest ved å ta ut grønnsaker og pinnekjøtt, for deretter å legge kjøttet tilbake i kjelen slik at det holder seg varmt). Sett grønnsakene til side.
- Nå lukter det nok sauefjøs i hele kåken din, men du er ikke ferdig. Nå tar du smøret og fløten i en kjele, og koker dette opp. Knus muskatnøtt og hvitløk med baksiden av en kniv (eller i en morter) og ha det opp i smør/fløte-blandingen.
- Ha grønnsakene oppi kjelen med fløten og smøret, og bruk en stavmikser for å kjøre dette til en fin stappe. Juster tykkelsen på stappen med kraft fra trekkingen. Smak til med salt og pepper.
- Voila, nå har du pinnekjøtt på lavkarbovis. Server!
Til info
- Karbohydrater per porsjon: 17.3 gram, Proteiner per porsjon: 105 gram, Fett per porsjon: 170 gram
Svar