Pinnekjøtt på seng av sellerirotstappe

Pinnekjøtt med sellerirotstappe

Dette er den første utfordringen i kokebokutfordringen, men det var egentlig ingen stor utfordring da det ikke er så himla mange måter å lage pinnekjøtt på, ettersom dette er en råvare som er vanskelig å «kødde» med. Det eneste jeg har utviklet noe er sellerirotstappen, fra å være en tam og kjedelig kålrotstappe. Pinnekjøtt med sellerirotstappe kan serveres til hvem som helst, ikke bare oss som har en kostholdsfilosofi med særs lite karbohydrater.


Pinnekjøtt på seng av sellerirotstappe

Pinnekjøtt med sellerirotstappe

Altså, dette er ikke "slankekost" på verken lavkarbo eller lavkalori, men hvor ofte spiser man egentlig pinnekjøtt? For min egen del, så er det noe som gjøres 2-3 ganger i året, og det er stort sett til fest. Da er ikke verken kalorier eller karbohydrater det som jeg bryr meg mest om, men for min makro er 17 karbohydrater i en porsjon absolutt innafor.
Om du synes dette blir for mye karbohydrater i et måltid, så er det så enkelt som å redusere mengden gulrot eller fjerne de fullstendig, men da blir smaken ganske så annerledes på stappen.
Forberedelsstid 1 d
Matlagingstid 1 t 45 minutter
Total tid 1 d 1 t 45 minutter
Måltid Middag
Kjøkken Norsk
Porsjoner 4
Kalorier 2132 kcal

Næringsinnhold per porsjon

Kalorier: 2132kcal

Ingredienser
  

  • 1.5 kg pinnekjøtt
  • 1 kg sellerirot
  • 3 stk gul løk ca. 250 gram
  • 4 stk gulrot ca. 250 gram
  • 4 fedd hvitløk
  • 200 gram meierismør
  • 200 gram kremfløte

Krydder

  • 1 stk muskatnøtt
  • 2 fedd hvitløk
  • pepper
  • salt

Instruksjoner
 

  • Vann ut pinnekjøttet som anvist på pakken. Hvis det ikke står noe, eller hvis du har fått tak i pinnekjøtt direkte fra en eller annen bonde, så må smakssansen frem. Jeg vil anbefale å ta et utgangspunkt på minimum 18 timer, men her må du smake deg frem etter hvilken saltsmak du (og dine eventuelle gjester) foretrekker. Husk dog at ettersom dette kjøttet skal trekkes i motsetning til damping som er det «vanlige», så vil noe mer salt trekke ut i trekkeprosessen, og med for lite salt i utgangspunktet, så blir det veldig lite spennende å spise.
  • Kutt opp grønnsakene til buljongen i grove biter. Ha de i en stor gryte (minst 6 liter). Deretter legger du oppi pinnekjøttet, for så å fylle vann i gryta, så det akkurat dekker kjøttet. Kok opp, og juster ned når det koker slik at det akkurat ikke koker. Nå kan du gjøre noe annet i de neste 90 minuttene.
  • (90 minutter senere) Nå kan du skru av plata med pinnekjøttet og fjern grønnsakene vekk fra kjelen (Enklest ved å ta ut grønnsaker og pinnekjøtt, for deretter å legge kjøttet tilbake i kjelen slik at det holder seg varmt). Sett grønnsakene til side.
  • Nå lukter det nok sauefjøs i hele kåken din, men du er ikke ferdig. Nå tar du smøret og fløten i en kjele, og koker dette opp. Knus muskatnøtt og hvitløk med baksiden av en kniv (eller i en morter) og ha det opp i smør/fløte-blandingen.
  • Ha grønnsakene oppi kjelen med fløten og smøret, og bruk en stavmikser for å kjøre dette til en fin stappe. Juster tykkelsen på stappen med kraft fra trekkingen. Smak til med salt og pepper.
  • Voila, nå har du pinnekjøtt på lavkarbovis. Server!

Til info

  • Karbohydrater per porsjon: 17.3 gram, Proteiner per porsjon: 105 gram, Fett per porsjon: 170 gram
Nøkkelord Pinnekjøtt, Sellerirot
Har du lagd denne retten?Fortell meg gjerne hvordan det smakte