Trukket pinnekjøtt med sellerirotstappe

Pinnekjøtt på seng av sellerirotstappe

Dette er den første utfordringen i kokebokutfordringen, men det var egentlig ingen stor utfordring da det ikke er så himla mange måter å lage pinnekjøtt på, ettersom dette er en råvare som er vanskelig å “kødde” med. Det eneste jeg har utviklet noe er sellerirotstappen, fra å være en tam og kjedelig kålrotstappe. Pinnekjøtt med sellerirotstappe kan serveres til hvem som helst, ikke bare oss som har en kostholdsfilosofi med særs lite karbohydrater.

Trukket pinnekjøtt med sellerirotstappe

5 fra 1 stemme
Måltid: MiddagKjøkken: Norsk
Porsjoner

4

Forberedelse

24

timer 
Koketid

1

time 

45

minutter
Kalorier per porsjon

2132

kcal
Proteiner per porsjon

105

gram
Karbohydrater per porsjon

17.3

gram
Fett per porsjon

170

gram
Total tid

25

timer 

45

minutter

Altså, dette er ikke “slankekost” på verken lavkarbo eller lavkalori, men hvor ofte spiser man egentlig pinnekjøtt? For min egen del, så er det noe som gjøres 2-3 ganger i året, og det er stort sett til fest. Da er ikke verken kalorier eller karbohydrater det som jeg bryr meg mest om, men for min makro er 17 karbohydrater i en porsjon absolutt innafor.

Om du synes dette blir for mye karbohydrater i et måltid, så er det så enkelt som å redusere mengden gulrot eller fjerne de fullstendig, men da blir smaken ganske så annerledes på stappen.

Ingredienser

  • 1.5 kg pinnekjøtt

  • 1 kg sellerirot

  • 3 gule løk (ca 250 gram)

  • 4 gulrøtter (ca 250 gram)

  • 4 fedd hvitløk

  • 200 gram smør

  • 2 dl fløte

  • Krydder
  • 1 stk muskattnøtt

  • 2 fedd hvitløk

  • Salt

  • Pepper

Fremgangsmåte

  • Vann ut pinnekjøttet som anvist på pakken. Hvis det ikke står noe, eller hvis du har fått tak i pinnekjøtt direkte fra en eller annen bonde, så må smakssansen frem. Jeg vil anbefale å ta et utgangspunkt på minimum 18 timer, men her må du smake deg frem etter hvilken saltsmak du (og dine eventuelle gjester) foretrekker. Husk dog at ettersom dette kjøttet skal trekkes i motsetning til damping som er det «vanlige», så vil noe mer salt trekke ut i trekkeprosessen, og med for lite salt i utgangspunktet, så blir det veldig lite spennende å spise.
  • Kutt opp grønnsakene til buljongen i grove biter. Ha de i en stor gryte (minst 6 liter). Deretter legger du oppi pinnekjøttet, for så å fylle vann i gryta, så det akkurat dekker kjøttet. Kok opp, og juster ned når det koker slik at det akkurat ikke koker. Nå kan du gjøre noe annet i de neste 90 minuttene.
  • (90 minutter senere) Nå kan du skru av plata med pinnekjøttet og fjern grønnsakene vekk fra kjelen (Enklest ved å ta ut grønnsaker og pinnekjøtt, for deretter å legge kjøttet tilbake i kjelen slik at det holder seg varmt). Sett grønnsakene til side.
  • Nå lukter det nok sauefjøs i hele kåken din, men du er ikke ferdig. Nå tar du smøret og fløten i en kjele, og koker dette opp. Knus muskatnøtt og hvitløk med baksiden av en kniv (eller i en morter) og ha det opp i smør/fløte-blandingen.
  • Ha grønnsakene oppi kjelen med fløten og smøret, og bruk en stavmikser for å kjøre dette til en fin stappe. Juster tykkelsen på stappen med kraft fra trekkingen. Smak til med salt og pepper.
  • Voila, nå har du pinnekjøtt på lavkarbovis.
    Server!

Notater

  • Inspirasjon og kilde til denne oppskriften er funnet her.

Har du lagd denne retten?

Lik oss på Facebook